This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Free Shipping above € 100,-

Elegant, organized and sustainable

People- and environment-friendly Zeology-Leather

Powervrouw Geke Rosier

Geke Rosier

Powervrouw interview Geke Rosier

Ken je dat gevoel, dat je bij de eerste keer dat je iemand ziet, je meteen geïnspireerd raakt door die persoon? Bij mij gaat het vaak om een gevoel dat ik van iemand krijg. Ik kan het lastig uitleggen en het heeft vaak te maken met een energie die ze uitstralen. Tijdens mijn reis die “ het ondernemen” heet, kom ik met zulke bijzondere vrouwen in contact. Geke Rosier is er hier zeker één van. Een vrouw waar ik op “aan ga” door haar energie en gedrevenheid. Wat ontzettend leuk om haar verhaal te horen, geïnspireerd te raken en met beide benen op de grond te worden gezet. Geke is een vrouw die een missie heeft om vrouwen meer te laten manifesteren in een wereld die nu te veel bekend staat als “de mannen wereld”. Met haar nuchtere en directe werkwijze weet zij als geen ander wat er nodig is om dit te bereiken. Met haar drive, kan het niet anders dat die missie een succes gaat worden.

Over Geke

Geke Rosier is een ondernemende, inspirerende en gepassioneerde vrouw van de wereld. Ze heeft op verschillende plekken in de wereld gewoond en gewerkt. Ze begon haar carrière als Europees Productmanager bij AVON en ging na vier jaar bij de grote multinational Microsoft aan de slag. Wat begon als een nieuwe uitdaging bij Microsoft, groeide uit tot een passie. “De IT heeft zich de afgelopen 20 jaar in een razend tempo ontwikkeld. De snelheid van de IT-wereld, past bij mijn karakter”, aldus Geke. Inmiddels is ze trotse oprichtster van RightBrains. De missie van RightBrains is om meer vrouwen aan te trekken en te behouden in het werkveld van digitale technologie door middel van onderwijs, evenementen, rolmodelverhalen en een carrière- en mentorplatform.

Onze vragen

Je bent je carrière begonnen als productmanager bij een cosmeticabedrijf en hebt nu een eigen bedrijf in de IT. Waar is je liefde voor IT begonnen?

Mijn kracht ligt in innovatie, ondernemerschap en ideeën naar de markt brengen. Ik ben gaan werken in de wereld van IT, maar ben eigenlijk een conceptontwikkelaar. Mijn carrière is gestart als Europees Productmanager bij AVON. De producten waar ik mee werkte waren onder andere sieraden en een ‘Bodyshop’-lijn. Toen ontwikkelde ik producten en de positionering in de markt daarvan. Bij Microsoft was niet alleen het product heel anders, maar ook de manier van verkoop. De rode lijn in mijn carrière is concepten bedenken en die naar de markt brengen. In de afgelopen jaren is IT zo snel ontwikkeld, dat er ontzettend veel nieuwe banen bij zijn gekomen. Zoals bijvoorbeeld Cyber beveiliging. Door deze snelle ontwikkelingen liggen er enorm veel nieuwe kansen. Ik zou het niet een liefde voor IT noemen, maar eerder een passie. Het is een markt die zich enorm snel ontwikkeld. Ik word geïnspireerd door alle mogelijkheden en innovaties van technologie. De snelheid van de ontwikkelingen in IT past bij mijn karakter.

Met RightBrains heb je een mooie missie namelijk: meer vrouwen aantrekken en behouden in digitale technologie door middel van onderwijs, evenementen, rolmodelverhalen en een carrière- en mentorplatform. Wat is er volgens jou nodig om vrouwen te ondersteunen in hun carrière?

Vrouwen zijn in het algemeen wat meer risicomijdend dan mannen. Enerzijds is dat goed, want je bent voorzichtiger. Anderzijds kan het vrouwen remmen in hun groei. Ik ben RightBrains gestart omdat ik zag dat er ontzettend veel vacatures openstonden in dit werkveld en dat er maar 12% vrouwen kiezen voor een carrière in IT. De redenen hiervoor zijn zeer uiteenlopend van stereotypering dat meisjes niet goed zijn in STEM-vakken, weinig vrouwelijke rolmodellen, masculien leiderschap, tot veel onzekerheden bij vrouwen zelf. Ik zag een gemiste kans voor vrouwen om zich te ontplooien in de IT en een gemiste kans voor onze economie en maatschappij. Mijn redenatie was simpel: als we het aantal vrouwen in IT groeien, dan kunnen we het gat tussen vraag en aanbod verkleinen. Bovendien leidt een betere genderbalans tot meer lol, een betere werksfeer, betere producten, en succesvollere teams. Met ons carrière- en mentorplatform bieden we vrouwen met interesse voor digitalisering en technologie een veilige omgeving om zichzelf te ontplooien, een netwerk te bouwen, een mentor te vinden en eventueel te solliciteren voor een nieuwe stap in hun carrière.

Geke Rosier

Jij was vrij snel om met dit idee naar de markt te komen. Zie je al veranderingen?

De beweging van feminisme, die de afgelopen jaren sterk heeft toegenomen, heeft mijn initiatief alleen maar versterkt. Ook de opkomst van steeds meer data-gedreven business modellen en AI, maakt diversiteit steeds belangrijker. Er zijn al veel oplossingen bedacht met data en technologie die niet werkten voor vrouwen omdat de algoritmes waren bedacht door een homogene groep mannen. Wat ik geen goede beweging vind, is dat de verantwoordelijkheid voor ‘diversity performance’ vaak wordt neergelegd bij diversiteitsmanagers. De noodzaak voor verandering en het implementeren van die veranderingen, moeten bij het leiderschap liggen. De diversiteitsmanager kan daarbij expertise bieden en bijdragen aan de strategie, maar het leiderschap moet het voorbeeld geven. Uit onderzoek van Kay Formanek, diversiteitexpert en auteur van het boek ‘Beyond D&I, blijkt dat het gedrag van leiders tot 70 procentpunten het verschil kunnen maken als het gaat om het creëren van een inclusieve cultuur. Dus als je mij vraagt waar de verandering vandaan moet komen, is dat bij de top van het bedrijf. Zij zijn bepalend voor de cultuur en gedragingen binnen het bedrijf.

Waar droomde jij vroeger van en is die droom uitgekomen?

Ik had vroeger dromen dat ik de wereld wilde zien. Ik heb zoveel van de wereld gezien, veel backpacken en gereisd. Zakelijk gezien heb ik vroeger nooit gedacht: “Dit is wat ik wil!” Ik ben enorm ondernemend, dat is iets wat ik van huis uit heb meegekregen. Ik kwam uit een “ blauw gezin” zoals ze dat noemde. Mijn vader werkte voor IBM en heeft onder andere IBM in Rusland opgezet. Als hij in deze tijd had geleefd was hij absoluut een pionier geweest. Mijn gedrevenheid, nieuwsgierigheid, leergierigheid heb ik dan ook niet van een vreemde. Ik heb op zakelijk vlak altijd mijn gevoel gevolgd. Zo heb ik na mijn carrière als werknemer, 10 jaar een eigen consultancybedrijf gehad. Dat liep goed, maar ik bleef iets missen en haalde er steeds minder plezier uit. Ik wilde een bedrijf waarmee ik een ‘legacy’ kon achterlaten; een initiatief dat bijdraagt aan de economie en maatschappij. Dat als ik stop, het blijft bestaan. Mijn droom en ambitie met RightBrains is dat ik het kan overdragen, dat het zal blijven groeien en dat het impact zal maken op de jonge generatie vrouwen.

Ik voel bij jou een vrouw die ontzettend goed weet wat ze wil en ook hoe ze daar wil komen. Heb jij een voorbeeld waardoor jij geïnspireerd wordt?

Ik heb niet per se één persoon die ik zie als voorbeeld. Ik heb verschillende mensen die mij energie geven. Wanneer ik met hen in gesprek ben, vullen zij mijn brein met creativiteit en daar word ik blij van. Dit heeft met een bepaalde energie van iemand te maken, uitstraling, het hele plaatje. Dat maakt het voor mij.

Waar sta jij jou over 5 jaar?

Ik wil met RightBrains echt een bedrijf achterlaten, een ‘legacy’ en hoop dat ik over 5 jaar hier met een mooi team sta, aan wie ik al mijn kennis kan overdragen. Daarnaast wil ik mijn passie en kennis delen met andere ondernemers en vrouwen die startend zijn op de arbeidsmarkt. Ik wil lezingen geven, op podia staan om mijn verhaal te vertellen en de toekomstige generatie enthousiasmeren voor een carrière in digitale technologie!