This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Free Shipping above € 100,-

Elegant, organized and sustainable

People- and environment-friendly Zeology-Leather

Powervrouw Annemarie van den Thillart

Annemarie van den Thilart

Met trots kondigen wij aan dat Annemarie van den Thillart onze Powervrouw van de maand februari is

Annemarie van den Thillart is een powervrouw pur sang. Zij heeft jaren als trouwe werkgever voor een grote corporate gewerkt. In 2021 is zij in het diepen gesprongen en draagt sinds dien de titel: Executive mentor van Topvrouwen. Een leuk interview met een inspirerende en gedreven vrouw! 

Om te beginnen, vertel eens in een notendop wie is Annemarie

Ik ben Annemarie bijna 50, getrouwd, moeder, heb een leuke hond en ik ben na een carrière van bijna 25 jaar bij een grote corporate in 2021 voor mezelf begonnen.

Het ondernemen is mij eigenlijk overkomen. Ik had verwacht, toen ik na 25 jaar dienstverband vertrok bij de corporate waar ik werkte, dat ik aan de slag zou gaan bij een andere. Binnen een week na mijn uit dienst treden, zat ik bij een andere mooie corporate aan tafel voor een rol. Daar aan tafel dacht ik: “Nee, dit niet meer.” Ik wist niet wat wel, maar een ding wist ik heel zeker: Ik wilde niet meer terug in dat oude stramien. Ik besloot dat ik voldoende kennis en ervaring had om iets voor mezelf te doen. Ik had ervaring in sales, operations, jarenlang leidinggevende, ik was gecertificeerd mediator en ik had een opleiding als commissaris en toezichthouder. In 2021 maakte ik de sprong in het diepe en begon als ondernemer.

 

Annemarie topvrouw

 

Je bent van een director titel naar zelfstandig ondernemer gegaan. Wat deed dat met je?

Het was absoluut spannend, want je verlaat een hoop zekerheden. Die zekerheden zijn ook relatief, want in bedrijven hebben ze reorganisaties en moet je presenteren om te mogen blijven. Toch is het zo, dat je van een gestructureerd leven, stapt in het onzekere. Daarnaast moest ik ook nog eens gaan bedenken wat voor een ondernemer ik wilde worden.

Hoe ben je dat gaan uitzoeken?

Toen ik me inschreef bij de KVK, kreeg ik direct een interim opdracht voor een paar dagen per week. Dat was mooi om mee te starten en ik kon gaan exploreren. Ik wilde iets duurzaams neerzetten, waarbij ik niet meer afhankelijk was van opdrachtgevers of werkgevers. Afhankelijk dacht ik dat business mediator het zou zijn, maar daar kwam ik al snel van terug. Ik ben gaan kijken: “Wat drijft mij echt.” Dat zijn de facetten business en mensen. Nu kan ik dat met mijn rol als mentor voor topvrouwen mooi vervlechten. Ik help mijn topvrouwen zich te verstevigen en help ze met business vraagstukken. Een hele mooie combinatie die zich zo ontvouwden.      

Hoe was het emotioneel om de stap van werknemer naar ondernemer te nemen?

Spannend en ik dacht ik me heel naakt zou voelen op het moment dat ik op LinkedIn mijn vinkje “Director” zou uitzetten. Ik dacht dat ik veel ontleende aan die rol, maar dat bleek helemaal niet zo te zijn. Ik was er banger voor dan in werkelijkheid bleek te zijn. 

 

Je coacht topvrouwen, wat denk jij dat nodig is om vrouwen te supporten in hun carrière?

Ik zie dat veel vrouwen worstelen met wie ze zijn zakelijk, persoonlijk en als je niet oppast een combinatie van meerdere. Het is het samenspel van hoeveelheid van rollen die ze vervullen, waarop een gegeven moment eigenlijk de optelsom niet meer positief is. Ze raken zichzelf en hun zelfvertrouwen kwijt op weg naar de top. Mijn missie is om ervoor te zorgen dat vrouwen zichzelf en hun potentieel beter leren kennen. Ik wil dat topvrouwen stralen in hun rollen en vol zelfvertrouwen staan! Ze zijn niet voor niets op die plek gekomen waar ze nu zitten. Door met ze te reflecteren, weten ze wat hun potentie is en gaan ze daar weer in geloven. Ik hoop dat ze weer verliefd worden op hun leven, zichzelf en hun baan. Want als we het hebben over echte diversiteit, succesvolle teams en echt succesvolle organisaties willen, dan onderscheiden die zich juist doordat vrouwen en mannen volledig hun eigen potentieel laten zien. Die combinatie is goud waard. Ik hoop dat vrouwen, doordat ik ze een klein beetje mag aanraken, voor het Nederlandse bedrijfsleven blijven staan. Dat ze trots zijn op wat ze doen, vertrouw in jezelf, door te zijn wie ze echt zijn, want dat heeft BV Nederland nodig.

Wat is voor de definitie van een topvrouw?

Voor mij is een topvrouw een vrouw die de vele rollen van het leven met een passie en een visie probeert te vervullen. Dat betekent dus niet dat een topvrouw alleen een vrouw is die op het allerhoogste dek van een organisatie acteert. Daarmee slaan we de deur voor een hele boel topvrouwen dicht. We kennen vaak alleen de term topvrouwen toe aan vrouwen die op het hoogste niveau zitten, terwijl deze vrouwen die erkenning echt niet meer nodig hebben. Er zit een heel belangrijke laag onder, die met de juiste aandacht ook die top kan bereiken en dat zijn voor mij absolute topvrouwen. Vrouwen met potentie, ambitie en die de vele rollen in het leven met passie proberen te vervullen.

Heb je een mantra?

Nee, ik heb geen mantra, maar ik vind het wel zuiverend om elke dag te beginnen met dat waar ik dankbaar voor ben en dat op te schrijven. Schrijven heeft een heilzame werking, het is voor mij de helft van het verwerken, onthouden en het vereeuwigen van mijn gedachtes.

Hoewel ik zeg wel altijd: Goed voor jezelf zorgen maakt je niet egoïstisch maar een aangenamer mens!

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

Je zult het echt uit jezelf moeten halen. Vertrouw en wees trots op jezelf. In het bedrijfsleven is het zo, hoe steiler je omhooggaat, hoe leger de top. Er zijn dus niet zoveel mensen die je een schouderklopje geven, dus je zult moeten leren dat je jezelf als voedingsbron moet zien in het geven van complimenten en schouderklopjes. Je weet wel wanneer je iets goed hebt gedaan en voel dat ook echt! Zorg ervoor dat je niet een externe injectie nodig hebt van iemand die je voedt met complimenten. De tribune op de top is leeg!

 

Annemarie van den Thillart