This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Gratis verzending boven €100,-

Elegant, functioneel en duurzaam

Mens- en milieuvriendelijk Zeology-Leather

Powervrouw - Marguerite Soeteman-Reijnen

Margueritte Soeteman-Reijnen

Powervrouw Marguerite Soeteman-Reijnen

Gemotiveerd, ijverig, strijdlust en fanatiek. Dat zijn onder andere synoniemen voor gedrevenheid. Ik kreeg de kans om de voorzitter RvA SER Topvrouwen Marguerite Soeteman-Reijnen te interviewen. Een vrouw die ontzettend gedreven, leergierig en gepassioneerd is. Een vrouw die zich hard maakt voor diversiteit in het bedrijfsleven en zich kenmerkt doordat ze andere wil optillen en laten meeliften op haar succes! Met ontzettend veel bewondering en nieuwsgierigheid heb ik geluisterd naar haar verhaal en tips. Een ontzettend leuk, maar vooral leerzaam en inspirerend gesprek. Ik hoop dat zij jullie net zo motiveert en inspireert als dat ze bij mij deed! 

Het interview - Marguerite Soeteman-Reijnen

In een interview vertelde je dat de verdeling in je gezin met je man gelijk is. Je man kookt en jij doet de was. Wanneer ik kijk naar alle mooie functies die jij op je naam hebt staan, ben ik ontzettend benieuwd naar de start van jouw dag.

Mijn voorbereiding voor de volgende dag begint al de avond daarvoor. Alvorens ik ga slapen controleer ik altijd mijn mails, wat ik de volgende dag moet doen en maak ik weer een lijstje voor de volgende dag. Ik werk altijd met lijstjes die ik uitschrijf op papier, mijn telefoon of het zit gewoon in mijn hoofd. Het zorgt voor wat meer rust en overzicht. Een les die ik graag zou willen meegeven is: “Hetgeen dat boven aan je lijstje staat is vaak hetgeen wat je het vaakste bezighoudt en wat je dus eigenlijk het minst graag wil doen. Doe dat dan juist als eerste! Als je dat niet doet dan blijft dat de hele dag in je hoofd zitten en geeft dat mentale druk. Als ik wakker word, bekijk ik direct mijn e-mails en mijn lijstjes die ik de avond daarvoor al heb gemaakt. Ik kan bijzonder gestructureerd werken en daarnaast ben ik ook nieuwsgierig. Ik wil altijd leren. Thuis hebben wij drie kranten die ik ‘s ochtends lees. Het is belangrijk om te weten wat er speelt in de wereld, en dus indirect, met de mensen met wie ik werk.  Dit verbindt mij eventueel in een gesprek later op de dag.

Een zakenvrouw als jij, die ver in haar carrière is, heeft die weleens te maken met stress? En hoe ga jij daarmee om? 

Ja tuurlijk, ik ervaar altijd druk. Ik denk wel dat de kunst erin zit hoe je het analyseert. Ik zeg altijd: als je geen stress hebt, ben je geen mens. Voor mij betekent stress dat er te veel op je pad komt en dat je geen orde meer kan creëren. Een beetje druk is niet slecht, daardoor word je getriggerd, krijg je meer adrenaline, eet wel gezond want dan krijg je ook meer dopamine en zo gaat je performance omhoog. Ik ben iemand die goed functioneert onder stress. Ik word dan heel scherp. Ook houd ik van nature van uitdagingen en veranderingen. Dat gaat soms natuurlijk ook gepaard met stress. Je kan het ook zien als een uitdaging, een leermoment waardoor jezelf kan verbeteren. Dat is eigenlijk ook wel leuk, ik vind dat ook wel de kunst van het leven; je continue aanpassen en verbeteren. Veranderingen horen bij het leven. Kijk naar een hartslag; als dat één lijn is, dan weten we allemaal wat er gebeurt. Een hartslag laat eigenlijk al zien dat er ups- en downs zijn. Soms heb je wat meer rust en soms heb je meer stress momenten. Dan is het de kunst om te kijken hoe het voor jou het beste te doen is. En dat is echt voor ieder mens anders. Ook in de manier hoe je  je mensen aanstuurt. Het is belangrijk dat als jij mensen aanstuurt, dat je er rekening mee houdt dat ieder mens dit anders ervaart. Strive for perfection, maar settle for excellence. Het leven is niet perfect, wij zijn niet perfect. Durf dat te accepteren, zodat je niet het onmogelijke gaat nastreven. Het is juist goed dat er downs in het leven zitten. Als het je alleen maar voor de wind gaat, ga je te makkelijk denken. Dus het is goed om af en toe een down te hebben. Dan word je met je neus op de feiten gedrukt en daardoor waardeer je ook weer de mooie momenten.

Marguerite succes

Sta jij vaak stil bij je successen?

Ik sta stil bij mijn successen, maar ik leer meer van mijn failures. Als er iets niet goed is gegaan, stel ik altijd eerst mezelf de vraag: “ Wat had ik kunnen doen?” Of “Wat had ik voor een invloed kunnen uitoefen dat het wellicht beter had kunnen gaan of anders?” Dat stukje zelfreflectie is heel belangrijk. En ik denk wanneer je naar je fouten kijkt, dat je daar veel meer van kan leren dan van je successen. Dit neemt niet weg dat je moet stil staan bij je successen en deze moet vieren. Je moet alleen niet zo overmoedig worden dat je denkt: “Ik heb het gehaald.” Als iemand mij vraagt “wat is je grootste succes geweest” is mijn antwoord “Dat moet nog komen!”  Belangrijk om in de toekomst te leven en niet het verleden.

Het is belangrijk om een doel, een punt op de horizon te definiëren dat voor jouw succes vertegenwoordigt. Echter en dat heb ik door schade en schade geleerd,  de weg naar het doel is belangrijker dan het uiteindelijke succes. Als jij succesvol bent en je neemt niemand met je mee, dan sta je aan het einde van de rit alleen. De mensen om je heen, zij die je helpen om het succes te behalen, juist zij zijn super belangrijk en mag je dus nooit uit het oog verliezen.

Als voorzitter van de SER topvrouwen zet jij je in voor diversiteit. In een interview citeerde je Jack Ma, oprichter van online imperium Alibaba: “Als je een bedrijf groter wilt maken, dan heb je een man nodig. Wil je het beter doen, dan heb je een vrouw nodig. En als je fun wilt hebben, dan heb je ze allebei nodig.” Hoe denk jij dat leiders in een bedrijf kunnen bijdragen aan het succes van een team?

Ik realiseerde me al redelijk snel in mijn carrière, dat succes niet komt doordat je dingen alleen doet. Je doet het met je team, met je mensen om je heen. En ik denk dat je, jezelf de vraag moet stellen: “ Als ik mijn succes behaal, doe ik dat dan alleen of neem ik mensen mee naar boven?” Succes zonder team is als een vogel zonder vleugels. Succes behaal je niet allen. Succes behaal je samen, met de mensen om je heen. Er zijn heel veel succesvolle leiders die egocentrisch zijn, dat is voor mij geen mate van succes. Het is voor mij belangrijk dat ik mensen help om hun doel te bereiken. Het woord ‘dienend leiderschap’ komt in me op. Leiderschap op een manier die je ten goede stelt van anderen. Je ontleent je leiderschap aan degenen die met je willen samenwerken of je willen volgen.

Wij noemen onze dragers powervrouwen, omdat het vrouwen zijn die weten wat zij willen en daar altijd voor zullen gaan. Wat is voor jou de definitie van een powervrouw?

Dat is een vrouw die innerlijke kracht bezit en dat niet alleen gebruikt voor zichzelf, maar ook ten behoeve van anderen. Dat je een andere vrouw op je schouders laat staan. Zo ga je van een powervrouw naar een empowervrouw. Daarmee gaat het niet meer over ik, maar over wij, over zijn. Dat is heel verbindend.

Marguerite Soeteman-Reijnen