This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Gratis verzending boven €100,-

Elegant, functioneel en duurzaam

Mens- en milieuvriendelijk Zeology-Leather

Powervrouw Josette Dijkhuizen

Powervrouw Josette Dijkhuizen

Onze nieuwe powervrouw riep bij mij op: “Strong women, support women”. Voor haar is dé rode draad in haar leven het ontwikkelen van andere ondernemers. Als ik haar hoor, hoor ik een vrouw die zichzelf continue blijft prikkelen, ontwikkelen en uitdagen. Daarnaast houdt zij zich bezig met hoe ze andere kan helpen met groeien. Zo is zij is onder andere: Bijzonder hoogleraar, Kroonlid van de SER, oud VN vrouwenvertegenwoordiger en als ondernemer al bijna 20 jaar zowel strategisch bedrijfsadviseur als trainer. In het weekend schakelt zij het liefste af door vrienden te ontmoeten. Laat je inspireren door onze nieuwe powervrouw: Josette Dijkhuizen.

 

Als je kijkt naar je carrière pad en huidige werkzaamheden durf ik met zekerheid te zeggen dat jij een bezige dame bent die heel veel ballen in de lucht houdt. Hoe ziet een werkdag in het leven van Josette eruit?

Bij mij is geen dag hetzelfde. Ik werk in een razend tempo, moet op een dag veel schakelen en daar houd ik van. De start van mijn dag bestaat altijd uit een ontbijt en mijn e-mails beantwoorden. Vervolgens controleer ik mijn to-do-lijstjes en maak ik de planning voor de dag. Nu moet ik zeggen dat mijn dag altijd anders verloopt ondanks mijn to-do-lijst. Ik ben echter wel georganiseerd, gestructureerd en onthoud veel dingen. Dat is iets wat ik wel goed kan gebruiken in mijn werkzaamheden. Ik ben vooral ondernemer, maar daarnaast ben ik 1 dag in de week bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Tevens ben ik sinds kort ook Kroonlid van de SER. Door die verschillende rollen heb ik ook veel verschillende werkzaamheden op een dag en dat betekent dat ik tijdens mijn dag veel moet schakelen. Alles loopt tijdens een dag door elkaar heen en dat vind ik fijn. Als ik me moet focussen, leg ik even mijn telefoon weg. Zo houd ik de focus op waar ik mee bezig ben. Ik moet flexibel zijn en zou mijn leven saai vinden als het elke dag hetzelfde zou zijn.

 

Hoe pak jij jouw rustmomenten?

Voor mij is een goede nachtrust enorm belangrijk! Gelukkig kan ik heel goed slapen zodat ik de volgende dag goed opgeladen kan beginnen.

 

 

 

Waar jij nu staat, is dat iets waar jij vroeger van droomde?

Ik ben de jongste in een gezin met nog vijf broers die veel ouder zijn dan ik ben en in mijn familie is niemand een ondernemer. Het ondernemen is dan ook zeker niet met de paplepel erin gegoten. Ik weet wel dat ik als klein meisje dacht: “Ik wil zakenvrouw worden”. Vooral de mooie kleren en om met interessante mensen te praten, dat leek me echt wel heel leuk. Ik had nooit bedacht om ondernemer te worden, maar ik sta als mens heel erg voor onafhankelijkheid en vrijheid en ik vind het belangrijk om betekenisvolle dingen te doen. Als ondernemer kan ik mijn eigen tijd indelen en mijn eigen keuzes maken waardoor het erg bij me past. Dus ondanks dat het ondernemen niet in mijn familie zit, zit het wel in mijn persoonlijkheid en wensen.

 

Als klein meisje wilde ik naast zakenvrouw ook lerares worden en eigenlijk is die combinatie dus uitgekomen. Maar ik moet wel zeggen dat ik nooit had verwacht bijzonder hoogleraar te worden. Ik heb wel altijd gedacht: ”Als je dat bereikt, dan is dat wel heel bijzonder en ben je wel heel intelligent”, maar ik had nooit verwacht dat dit bij mij zou gebeuren en het was ook nooit een concrete ambitie. Ik heb nooit specifiek naar deze dingen gestreefd. Ik blijf mezelf gewoon graag ontwikkelen en uitdagen en zo komen er dan steeds nieuwe uitdagingen op mijn pad. Toen de kans zich voordeed om bijzonder hoogleraar te worden, zag ik een mooie gelegenheid om mezelf op dit gebied te ontdekken en ontwikkelen. Het was voor mij helemaal een nieuw terrein en ik zag het als een kans om mezelf uit te dagen en om iets voor ondernemers te betekenen.

 

De rode draad in jouw leven is het ontwikkelen van ondernemers. Wat is volgens jou nodig om vrouwelijke ondernemers te supporten in hun carrière?

Ik denk dat er niet één antwoord is op deze vraag. Allereerst doordat er denk ik niet één vrouwelijke ondernemer bestaat. Voor iedereen zijn de omstandigheden anders, is ieders bedrijf anders en iedereen ís anders. Zo heb je vrouwelijke ondernemers die parttime aan hun bedrijf werken, een partner hebben met een fulltime inkomen en waarvan hun huis al volledig is afbetaald. Dan heb je andere dingen nodig uit je bedrijf dan een vrouwelijke ondernemer die alleenstaande moeder is, 20 man personeel heeft en haar volledige inkomen uit haar bedrijf moet halen. Allebei deze vrouwen hebben een andere persoonlijke situatie en misschien ook een ander doel met hun bedrijf. Geen enkele ondernemer is hetzelfde. Vergelijk jezelf daarom nooit met iemand anders. Het perfecte instrument om vrouwelijke ondernemers te helpen bestaat dan ook niet. Ik geloof wel dat je uit moet gaan van je eigen krachten. Je ziet in onderzoeken vaak dat vrouwen kritischer zijn op zichzelf dan bijvoorbeeld mannen. Ik denk dat we moeten ophouden met te kritisch zijn op onszelf. Wees niet zo hard voor jezelf en sta in je ambitie! Met ambitie bedoel ik niet alleen zakelijke ambities, dat mag ook privé zijn. Uit je ambities en wees zichtbaar voor de wereld om ons heen, zodat de wereld om ons heen weet dat we er zijn en we elkaar kunnen supporten in onze ambities.

 

Wat is voor jou de definitie van een powervrouw?

Ik denk dat iedereen een powervrouw is, omdat we allemaal een kwaliteit bezitten. Er is geen hiërarchie in kwaliteiten. Voor mij is iedere vrouw een powervrouw. Zolang je maar iets doet voor de wereld wat behoort tot jouw kwaliteiten en mogelijkheden. Dat kan klein of groot zijn. Zo heb ik bepaalde kwaliteiten meegekregen en kan ik dingen die een ander misschien niet kan en visa versa. Gelukkig hebben wij de mogelijkheden om onze kwaliteiten te uiten. Ik heb dat gedurende mijn carrière, helaas, vaak anders gezien. Door mijn werk ben ik bij veel vluchtelingenkampen geweest waar ik gesprekken had met vrouwelijke ondernemers die door de omstandigheden niet in hun kracht kunnen staan. Dan kan je wel een ambitie hebben en daar alles aan willen doen, maar dat is voor sommige mensen helaas heel beperkt. Deze vrouwen moeten zich aanpassen aan hun omstandigheden en hadden het misschien, als ze de mogelijkheden hadden, anders gedaan. En desondanks het misschien dan niet lukt, toch zijn dat voor mij ook powervrouwen! Voor mij betekent het dat in iedere vrouw een powervrouw schuilt.

 

Je zei in het begin dat je enorm gestructureerd en georganiseerd bent. Nu ben ik natuurlijk benieuwd of jouw tassen van binnen net zo gestructureerd en georganiseerd zijn als jijzelf?

Ik ben een enorme tassenfreak en heb dan ook genoeg tassen. Veel zijn wel een grote zak, maar daar heb ik wat op bedacht. Ik heb een klein tasje die ik altijd overhevel van tas naar tas. Hierin zitten al mijn kleine spullen die ik niet wil dat ze rondslingeren in mijn ‘grote’ tas zoals een lipstick of mijn sleutels. Zo zorg ik dat mijn tassen gestructureerd zijn, ondanks dat ze zo niet zijn ontworpen. Door jullie ‘Jordan’ heb ik dat echter niet meer nodig en kan ik al mijn spullen kwijt en heb ik altijd al mijn essentials, overzichtelijk, bij me!